Фолклорен танцов театър „Край огнището“ представи „Разходка по Дунав“

Фолклорен танцов театър „Край огнището“ закри II Национален детски фолклорен сбор „Минало в бъдещето“, с. Ковачевица.

На 23.09.2017 година, с едночасов концерт-спектакъл „Разходка по Дунав“, танцьорите от фолклорен танцов театър „Край огнището“ поздравиха всички гости и участници в II Национален детски фолклорен сбор „Минало в бъдещето“. Представлението се играе за пръв път пред българска публика, но вече беше представено в Полша, в рамките на международния фестивал „Дни на Бескидската Култура“.

Фолклорен танцов театър „Край огнището“ е новосъздадена формация, чийто дебют бе именно на сцената в с.Ковачевица. Създаден като продължение на дейността на детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“, театърът събира в залата и на сцена порасналите и навършили пълнолетие „пламъчета“, част от които вече са успешни студенти. Именно тяхното желание да танцуват и създават изкуство, вдъхнови и направи възможна появата на „Край огнището“.

Спектакълът „Разходка по Дунав“ включва танци от Северняшка етнографска област, сред които „Бразая“, „Беломелки по благовец“, „Калушари“, „Северняци“, „Пеперуда“, „Крайдунавска приказка“. Танцьорите завладяха многобройната публика със своя разказ за традициите на българите от крайдунавска България. Разказ за духа на хората от онези краища, в които Дунав означава живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *